ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Φροντίδα Κοσμημάτων

Τα κοσμήματα είναι μικρά έργα τέχνης, ειδικά φτιαγμένα να αναδείξουν την εικόνα και την προσωπικότητα σας. Το μόνο που ζητούν από εσάς είναι λίγη προσοχή και φροντίδα.

Η προσεκτική χρήση, ο συχνός καθαρισμός και η ορθή αποθήκευση είναι τα κύρια “εργαλεία” διατήρησης του κοσμήματος σε άριστη κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν φοράμε τα κοσμήματα μας όταν:

Ετοιμαζόμαστε να βάλουμε άρωμα, λοσιόν, προϊόντα styling μαλλιών ή καλλυντικές κρέμες προστασίας. Το κόσμημα το φοράμε αφού ολοκληρώσουμε την περιποίηση και δώσουμε ένα εύλογο διάστημα να στεγνώσουν για να μην επηρεάσουν το μέταλλο ή τις πέτρες.

Γυμναζόμαστε ή κάνουμε σωματική εργασία. Το όξινο PH του ιδρώτα, είναι οξειδωτικός παράγοντας για το κόσμημα. Σε δουλειές με σωματική καταπόνηση και στο γυμναστήριο αποφεύγουμε να φοράμε κοσμήματα, θα οξειδωθούν και θα θαμπώσουν γρήγορα.

Ασχολούμαστε με τον κήπο ή τις γλάστρες μας. Η κηπουρική είναι μια πολύ όμορφη και παραγωγική ασχολία, όμως το χώμα και τα χημικά μπορούν να καταστρέψουν τις πέτρες, να αλλοιώσουν τις επιμεταλλώσεις και να φθείρουν ένα αγαπημένο κόσμημα χωρίς λόγο.

Είμαστε στην θάλασσα. Το αλάτι της θάλασσας ευεργετικό για σας, μπορεί να καταστρέψει ένα αγαπημένο κόσμημα, μεταλλικό δερμάτινο ή με πέτρες. Αφήστε τα κοσμήματα σας στο σπίτι και απολαύστε τον ήλιο και την θάλασσα απερίσπαστοι.

Κάνουμε ηλιοθεραπεία. Γενικά, η έκθεση στον δυνατό ήλιο μπορεί να αποχρωματίσει τις ευαίσθητες πέτρες μας και να “κουράσει” το κόσμημα ανεπανόρθωτα.

Πηγαίνουμε στο κολυμβητήριο. Το χλώριο στο νερό της πισίνας θα θαμπώσει, θα οξειδώσει το κόσμημα και θα αφήσει στίγματα σε ένα δερμάτινο βραχιόλι.

Κάνουμε μπάνιο στο σπίτι. Το σαμπουάν, το σαπούνι περιέχουν χημικά που μπορεί να βλάψουν την λάμψη ενός μαργαριταριού, να αφήσουν υπολείμματα στις πέτρες, ή να χαλάσουν την φόρμα ενός αγαπημένου δερμάτινου αξεσουάρ.

Καθαρίζουμε το σπίτι. Τα οικιακά απορρυπαντικά περιέχουν δυνατά χημικά που διαβρώνουν και αποχρωματίζουν τα μέταλλα, καταστρέφουν τις πέτρες και όλα τα οργανικά υλικά, όπως το μαργαριτάρι ή ένα δερμάτινο κόσμημα.

Κοιμόμαστε. Κατά την διάρκεια του ύπνου μπορεί να χτυπήσουμε το κόσμημα, να τραβηχτούν οι αλυσίδες, ή να σπάσει ένα αγαπημένο κολιέ με πέτρες.

Φροντίδα του κοσμήματος

Ο ήπιος καθαρισμός του κοσμήματος με ένα στεγνό πανάκι, μετά από κάθε χρήση, διατηρεί την αρχική λάμψη και προστατεύει το κόσμημα. Αν το κόσμημα μετά από καιρό δείχνει “κουρασμένο”, το τρίβουμε απαλά με μαλακή οδοντόβουρτσα σε χλιαρό νερό με ήπιο απορρυπαντικό πιάτων χωρίς λεμόνι ή ξύδι. Συνεχίζουμε προσεκτικά με τις πέτρες και ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό, Το στεγνώνουμε καλά με μαλακό πανί ή το σεσουάρ και το κόσμημα επανέρχεται “φρέσκο” σαν την πρώτη ημέρα που το κρατήσατε στα χέρια σας.

Κάθε κόσμημα όταν δεν το φοράμε καλό είναι να φυλάσσεται σε σκοτεινό σημείο, τυλιγμένο σε βελούδινο ή βαμβακερό ύφασμα για περισσότερη προστασία.

Πολλές φορές θέλουμε να επιμεταλλώσουμε κοσμήματα με πέτρες για να τα φρεσκάρουμε, ή απλά θέλουμε να αλλάξουμε το χρώμα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρωτήσουμε τον τεχνίτη είναι αν τα χημικά και οι θερμοκρασίες των επιμεταλλώσεων, επηρεάζουν το χρώμα ή την λάμψη της πέτρας μας.

Αλυσίδες ή κοσμήματα με αλυσίδα, πρέπει να τα έχετε πάντοτε κουμπωμένα για να μην μπερδεύονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *